Mineralen

Bij mineralen denken veel mensen direct aan de kristalvormige stenen die er mooi uit zien. Toch consumeren we elke dag zulke mineralen. Gelukkig voor ons is het dan in een vorm die niet puntig en kristalachtig is. Ze komen in onze voeding terecht dankzij de natuur. Alle planten nemen mineralen op via de aardbodem. Dieren eten vervolgens weer deze planten, en zo bevatten ook dieren die mineralen. Tot slot eten wij weer dieren en planten, waardoor ook wij mineralen binnenkrijgen. Maar wat zijn mineralen nou eigenlijk precies? Wat is functie binnen het menselijk lichaam? Dit en meer lees je vandaag in deze blog! Ik wens iedereen heel veel leesplezier!

Wat zijn mineralen nou eigenlijk precies?

Mineralen zijn echt enorm verschillend. Simpele zout-structuren zijn mineralen, de edelstenen in juwelen zijn mineralen, maar buitenaardse meteoriet stukken bevatten ook mineralen! Je kunt dus wel zeggen dat het een enorm veelzijdig natuurlijk element is. Wat dieper op de scheikunde ingaand betekent het eigenlijk dat de stof een geordende atoom schikking heeft, denk bijvoorbeeld aan een raster. Deze structuur noemen wij kristallen. Er zijn verschillende categorieën. denk bijvoorbeeld aan edelstenen, gewone stenen, kristallen en mineralen die los in de bodem zitten. Deze laatste categorie wordt opgenomen door planten. De meest voorkomende vormen zijn calcium, magnesium, natrium, chloor, fosfor en kalium. Natrium is het zoutkristal wat wij dagelijks eten, en in bananen zit bijvoorbeeld heel veel kalium. Elke stof krijgen we bij een gebalanceerd dieet elke dag binnen.

De functie van mineralen op het menselijk lichaam

Mineralen hebben geen direct effect op het menselijk lichaam. Het zijn meer een soort bouwstenen die de gehele gezondheid van het lichaam op peil houden. Bij een tekort aan bepaalde stoffen wordt je lichaam minder sterk. Ben je bijvoorbeeld aan het trillen, dan kan het zijn dat je spieren een kaliumtekort hebben. Dit is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om die kalium voorraad weer aan te vullen om weer actief je spieren te kunnen gebruiken zonder spierpijn te krijgen. Magnesium is een mineraal dat, net als calcium, de kwaliteit van je botten ondersteunt. In pinda’s, spinazie, volkoren pasta en in volkoren brood zit veel magnesium.

Zijn ze nodig als voedingssupplement?

Zout, oftewel natrium, is een stof wat in een hedendaags dieet vaak teveel wordt geconsumeerd. Het is dus niet nodig om natrium bij te slikken. Stoffen als magnesium en zink worden wel vaak als supplement aangeboden. Dit kan verstandig zijn voor mensen die moeite hebben de stoffen via een normaal dieet binnen te krijgen. Hierbij moet ik wel vermelden dat het echt om supplementen gaat, het zijn dus geen vervanging van voedsel.