In Nederland zijn steeds meer gemeenten actief bezig met het ophalen van gescheiden afval. Dit motiveert mensen om thuis ook alvast het afval te gaan scheiden. Dit is voor iedereen uiteindelijk een voordeel, en dat heeft een aantal redenen. De belangrijkste is misschien wel dat grondstoffen gewoon hergebruikt kunnen worden. Bijna alle grondstoffen zijn gelimiteerd hier op aarde, dus hoe vaker je een stuk grondstof kunt gebruiken, hoe beter. Ook hoeft er een stuk minder afval verbrand te worden, en dat scheelt weer een hoop schadelijke gassen en stoffen in de atmosfeer. Uiteindelijk zorgt het efficiëntere gebruik van grondstoffen er ook voor dat de prijzen minder snel omhoog gaan, want de grondstoffen zijn relatief minder waard. Als jij ook graag thuis afval wilt scheiden, dan is dat de juiste keuze. Maar hoe kan jij het beste jouw afval scheiden?
De categorieën
In principe maken wij een onderscheid tussen vier verschillende soorten afval uit huis, en dan is de rest afval. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op, zoals chemisch afval of andere speciale soorten afval. Maar goed, in principe willen wij ons afval dus scheiden in de categorieën plastic, papier, GFT, glas en restafval. Alles waar meer dan een minuscule fractie plastic bevat hoort bij het plastic. Je kunt beter een beetje papier te weinig recyclen dan een stuk plastic. Denk aan verpakkingen van allerlei levensmiddelen, flessen en andere zaken met plastic. Ook blikjes en pakken met bijvoorbeeld melk mogen bij het plastic. GFT staat voor Groente-, Tuin- en Fruitafval. In principe kan al het organische materiaal hierin, oftewel dingen die van plantaardige aard zijn, of van dierlijke aard. Het papier spreekt redelijk voor zich. Al het papier en karton dat behalve inkt onbewerkt is mag hier gewoon in. Kranten, boeken, kartonnen verpakkingen enzovoorts. Bij het glas gooien wij groen, bruin en doorzichtig glas, en dit kan natuurlijk in de glasbak om de hoek. Al het andere afval gooi je bij het restafval, en je zal merken dat er niet zoveel overblijft. Als je aan het verbouwen bent dan wil je natuurlijk een bouwafval container huren.
Wat wordt er met het afval gedaan?
Plastic wordt in principe gewoon hergebruikt als plastic, en dat is maar goed ook. Plastic is bijna altijd van een koolstofketen gemaakt, oftewel van een soort olie. Hoe minder hiervan gebruikt wordt, hoe beter. Het GFT afval wordt omgezet tot bio-energie, en is dus dubbel zo efficiënt. Van het papier en karton wordt gewoon weer nieuw papier gemaakt. Goed papier kan tot wel acht keer hergebruikt worden! Glas wordt natuurlijk gewoon omgesmolten tot andere vormen glas. Het restafval wordt allemaal verbrand, en daar wil je natuurlijk op letten wanneer je iets bij het restafval gooit.