vlooien hond

Dat een hond veel tijd kost, is natuurlijk logisch. Je moet je hond uitlaten, je moet ermee spelen en je moet er inkopen voor doen. Maar je krijgt er ook enorm veel voor terug. Een hond is een super trouw dier en zal je altijd enthousiast welkom heten na een lange dag werk. Hoe moe je ook thuis kan komen, die lieve ogen en dat kwispelende staartje geven je toch een glimlach op je gezicht. In deze blog beschrijf ik een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een hond in huis neemt.

Uitlaten

Het verschilt natuurlijk per ras en zelfs per hond hoe vaak een hond uitgelaten moet worden. Ook de lengte van het uitlaten zal verschillen per hond. Een puppy zal misschien enthousiast zijn om de buitenwereld te verkennen, maar zal geen lange wandelingen willen maken zoals dit bij een volwassen hond wel het geval kan zijn. Probeer minimaal 3 tot 4 keer de hond uit te laten. Dit betekent dus in de ochtend, de middag, de avond en net voor het slapen gaan. Probeer daarnaast niet te denken ‘5 minuten, snel een plasje buiten doen en dan is het goed’, het is voor de hond namelijk maar een van de weinige momenten dat hij buiten komt en het is erg belangrijk dat hij ook genoeg beweging krijgt. Als hij zijn energie namelijk niet kwijt kan wordt hij of ongelukkig, of gaat hij het afreageren op bijvoorbeeld je schoenen.

Gezondheid

Naast het uitlaten moet je natuurlijk goed op de gezondheid van je hond letten. Dit doe je niet alleen door buiten met het uitlaten hem genoeg te laten bewegen, ook binnen moet je met de hond spelen. Daarnaast is het heel erg belangrijk wat voor voeding de hond binnenkrijgt. Net als de mens, heeft de hond een aantal voedingsstoffen nodig. Ook hier is het natuurlijk afhankelijk van de hond. Je zou bijvoorbeeld denken dat een oude hond waarschijnlijk liever wat zachter voedsel heeft dan de hardere brokken, echter is droog voedsel wel belangrijk doordat het de tanden sterk houdt en tandsteen voorkomt. Denk bij een oudere hond dus meer aan de voedingstoffen die de hond extra nodig gaat hebben.

Daarnaast moet je ook op de gezondheid van de hond letten door het vaak genoeg naar de dierenarts te brengen voor controle. Ook kunnen honden last krijgen van vlooien. Dan denk je misschien ‘ik wil geen vlooien hond in huis’, maar het is voor de hond nog erger, hij kan er namelijk niks aan doen. Het baasje moet daar dus mee helpen. Uiteraard geldt hier dat je het liever voorkomt dan verhelpt, dus laat je hond een band dragen die anti vlooien materiaal bevat.