Een belangrijk aspect waar je over na moet denken bij het afsluiten van een hypotheek is de hoogte van de hypotheekrente. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en lang profiteren van lage rentes. In deze blog ga ik alles vertellen over een hypotheekrente.
Wat is een hypotheekrente?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een hypotheekrente is. In het kort is een hypotheekrente een bepaald percentage wat je per jaar betaald als vergoeding aan de hypotheekverstrekker voor een hypotheekbedrag. Het ligt aan je soort hypotheek wat dit bedrag is en of dit kan verlaagd kan worden of gedurende de looptijd hetzelfde blijft.
Een variabele hypotheekrente of vastzetten?
Je kunt ervoor kiezen om voor een bepaalde tijd de hypotheekrente vast te zetten zodat het hypotheekpercentage hetzelfde blijft. Dit heeft als voordeel dat je precies weet wat je maandlasten zijn gedurende die periode. Daarnaast kun je kiezen voor een variabel rentepercentage. Wanneer de hypotheekverstrekker dan zijn rentetarieven veranderd, veranderen ook jouw maandlasten. Het voordeel hieraan is dat de lasten opeens heel laag kunnen zijn, maar als nadeel ook heel hoog.
Over het algemeen geldt hoe meer risico jezelf loopt op het niet kunnen afbetalen van je hypotheek, hoe meer rente de bank zal vragen over het bedrag. Dit risico wordt bepaald door de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek (loan to value). Wil je bijvoorbeeld 50% van je woning financieren met een hypotheek, dan loopt de bank minder risico om het uiteindelijk terug te krijgen dan wanneer je 100% van het huis wil financieren.
De Nationale hypotheek garantie
Je kunt ook een hypotheek afsluiten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie ontwikkeld door stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). De WEW is er voor mensen die door onvoorziene omstandigheden opeens hun hypotheek niet meer kunnen betalen, denk aan ziekte, het kwijt raken van je baan of een scheiding. De WEW gaat in gesprek met de hypotheekverstrekker opzoek naar manieren waarop je toch de hypotheek kunt blijven betalen. De hypotheekrente liggen bij dit soort hypotheken lager omdat de geldverstrekker minder risico loopt dat de hypotheek niet wordt afbetaald.
Er komt veel kijken bij het afsluiten van een hypotheek, en de hypotheekrente is hier een groot deel van. Ga je voor een vast rentepercentage of neem je de gok en kies je voor een variabele hypotheekrente. Hoe dan ook er is voor iedereen wel goede hypotheek te vinden met een passende regeling voor de looptijd van de hypotheek.